Å amme toåringen er også morskjærlighet

Toåringen løper lykkelig rundt i stua. Danser noen trinn, roper "se på meg". Klatrer opp i fanget til mor, legger seg ned og begynner å løfte på genseren hennes. Hun smiler, og hjelper til. Brystvorta kommer til syne og ungen suger seg fast. Den lille kroppen finner ro, nærhet og tilknytning. Melka renner forbi ganen. Forsyner barnet med viktige stoffer. Båndet mellom dem styrkes. Den lille stunden med kjærlighet som bare er deres.

Jeg ammer fortsatt toåringen min.

Det provoserer meg at store deler av samfunnet ser dette som ekkelt. Som noe ubehagelig, til og med seksualisert. For når jeg kikker inn i de mørke øynene til han som bare følger sine naturlige instinkter vet jeg at dette er riktig. Det er like sterk morskjærlighet som når jeg ammet det samme barnet som ettåring.


.

De fleste slutter å amme barnet før det fyller sitt første år. WHO anbefaler at man ammer til minst fylte to. Ernæringsmessig er det ikke store forskjeller på å velge morsmelk foran kumelk etter fylte ett år, men morsmelka inneholder andre stoffer som er viktig for barnet, særlig med tanke på immunforsvar. 

Immunforsvaret er delvis medfødt, men også tilpasset miljøet man møter på. Langtidsamming har mange helseeffekter, og forskning på tarmfloraens betydning er kjempespennende. Vi vet stadig mer om hva som er bra for oss. Dersom mor og barn syns amming er fint bør de støttes til å velge å fortsette. Også etter at barnet har feiret sin aller første bursdag. Også etter at det kan synge med og blåse ut to lys på kaka.

Nyttige bakterier i spedbarnsmagen forsvinner hvis mor kutter amming før fylte ett år. 

Å være en god mamma handler ikke bare om melkeproduksjon, men det er bra for barnet og gir en rekke fordeler også for mor. For at mødre skal kunne velge langtidsamming må dette normaliseres.

Det er bare pupper! Selv om en skulle tro noe annet når man ser "billboards covered in tits" så er de der for barnet. 

Om mor kan og vil amme må hun ha et reelt valg. Uten stigmatisering. Uten hoderisting. Uten vår idiotiske, kulturelt skapte holdning om at det ikke er "normalt". Det finnes ikke noe mer naturlig enn å amme ungen sin! Også de små som løper rundt med latter rundt i stua. De som danser uten bleie. Før de med største selvfølgelighet klatrer opp i fanget til mamma.

Jeg ammer fortsatt toåringen min. Det er også morskjærlighet.

Del gjerne, eller følg EventyrElin på Facebook.

23 kommentarer Skjul

Jill

11.11.2016 kl.12:00

<3 Jeg ammer også 2 åringen, ved legging. God helg:-)
EventyrElin

11.11.2016 kl.12:03

Jill: Så fint for dere, og takk for støttende kommentar. Her er det stort sett bare ved legging, også, og heller ikke hver kveld. <3
Lisbeth

11.11.2016 kl.12:21

Så bra at du sier det høyt! Jeg tror det er viktig at "normale" mennesker (i den grad de finnes😂) snakker om dette. Med første ammet jeg nesten to år, og følte skikkelig på at det var flaut, og hjelpes hvor mange som skulle blande seg!!! Har du ikke slutta ENDA??? Med nummer to er jeg bevisst på å snakke om det som om det er helt normalt. Da tror jeg nemlig også det blir det 😊 ingen har enda kunnet forklare _hvorfor_ jeg burde slutte å amme etter ettårsdagen, men jeg har veldig mange argumenter for!

Og altså.. Puppene er der pga melka.
EventyrElin

11.11.2016 kl.12:24

Lisbeth: Jeg tror ikke jeg ville turt å si det høyt hadde det vært min første. Men jeg får jo reaksjoner, fra nærmeste familie. Men de kan heller ikke forklare _hvorfor_ det er rart. Jeg tror det handler om hva som er vanlig. Vi er så vant til at de fleste slutter å die rundt ettårsalder, dermed blir det en etablert norm som følger oss som en sannhet. Det er litt som når folk sperrer opp øynene og syns vi er kjemperare som ikke sender de små barna i barnehage. Takk for kommentaren din :)
Nienna

11.11.2016 kl.12:53

Jeg ammet også mye lenger enn ettårsgrensa. Jeg heier på deg!!! :)
EventyrElin

11.11.2016 kl.13:04

Nienna: Yey! Takk for heiaflagg! :-D Det er jo ingen negative reaksjoner her til nå, bare støtte :) :)
Monika T Aa

11.11.2016 kl.13:40

Så heldig du er som fortsatt kan amme minstemann...minien her begynte å protestere da han var 5,5 mnd og nekta og ta puppen....prøvde i en mnd å få ham til å fortsette mens jeg pumpa slik at han fikk morsmelk, men fikk han aldri til å ta puppen igjen dessverre...

Kjenner jeg er litt misunnelig <3
EventyrElin

11.11.2016 kl.14:33

Monika T Aa: Jeg er kjempeheldig. Men det har vært runder hvor amming ikke har vært gøy, med han siste særlig. Og vi har hatt flere opphold, to-tre ganger hvor han ikke ville ha på flere uker. Men jeg håndmelka litt og tilbydde innimellom. Han har styrt showet veldig selv, sier nei eller ja og så gjør vi det sånn. Men ja, veldig heldig <3

11.11.2016 kl.14:24

Jeg ammet lenge etter 2 år , mest morgen og kveld , men også offentlig ved behov. Fikk noen spørsmål, særlig fra andre unger, men svært få negative kommentarer.
EventyrElin

11.11.2016 kl.14:34

Anonym: Jeg har ikke ammet noe offentlig. Det henger vel mest sammen med at jeg stort sett bare er ute når jeg er ute, typ i naturen :-D Og er vi ute blant folk så har han det så travelt med å utforske at puppen er for lengst ute av sinn. Men så fint å høre du har fått mye positivt :)
Marianne

11.11.2016 kl.14:55

Ammet begge mine til to årsalderen. Helt naturlig og veldig sunt, og sååå koselig :)
EventyrElin

12.11.2016 kl.14:43

Marianne: Nettopp, det er en helt egen ro når det bare er mor og barn, hud mot hud <3 (Og det kan man få til også uten amming, bare for å ha det sagt.)
Marte

11.11.2016 kl.21:45

Så flott for dere at du ammer enda! :)Jeg tenker at så lenge mor og barn er fornøyd, så er det faktisk ingen andre sin sak hvor lenge man ammer!! :)
EventyrElin

12.11.2016 kl.14:42

Marte: Amen! :D
Irene

11.11.2016 kl.23:15

Jeg har glemt om jeg er Irene nr 1 eller nr 2, men er hun som kommenterer litt sjeldnere enn hun andre hyggelige Irene, men er like trofast leser!

Jeg er så enig med deg ang amming! Hvem kan si at det ikke er riktig å amme et barn hvis man selv merker og kjenner i kontakten med barnet at det er riktig og naturlig og til dette barnets beste? Jeg ammet selv min 2,5 åring til hun var 2 år og 4 måneder, og sluttet da fordi vi da var kommet til et punkt at puppen begynte å forstyrre henne på et vis: hun ville ha hele tiden og ble veldig mamma-klengete. Og hun ble faktisk i bedre humør da vi sluttet. Men amming var utrolig verdifullt for henne omtrent helt til siste dråpe, og jeg hadde gladelig fortsatt dersom hun hadde fortsatt å ha et utelukkende godt forhold til puppen! Må også nevne at sykehuset applauderte ammingen, siden hun i lang tid hadde utfordringer med å ta til seg tilstrekkelig næring pga langvarig sykdom. Jeg hadde uansett ammet henne lenge, men jeg nevner dette fordi sykehuset var veldig positivt overrasket over at jeg ammet og berømmet meg for det pga det styrket immunforsvaret hennes og ga verdifulle næringsstoffer. Så til alle de som kan amme og som har et positivt forhold til det: gi barnet melk med stolthet!! Og til andre: gi melk på flaske med samme stolthet!
EventyrElin

12.11.2016 kl.14:42

Irene: Haha, jeg tror du er Irene 2, men nå har jeg lært meg å se på e-postadressene (evt IP) :-D Jeg har også bare møtt positive tilbakemeldinger fra helsepersonell når jeg har fortalt at jeg fortsatt ammer. Helsesøsteren vår er gull, jeg kunne ikke vært mer heldig med henne. Men jeg er så glad for at du sier dette med flaske og melk; for det er ikke det som tipper vektskåla. Det er fint om man vil og får det til, men når det blir pes så er det også helt greit å slutte. Jeg ville gitt meg hadde Mini vært førsteungen, men jeg hadde roen i meg og stresset ikke med noen. Vi har hatt flere perioder med lang tid uten amming, for så å ta det opp igjen når han ønsket. Nå har vi ny periode uten amming, han vil ikke, så jeg tenkte det var best å forte meg å skrive om dette før han sluttet helt og jeg måtte "lyve" om at jeg fortsatt ammet. Overraskende nok har det bare kommet positive tilbakemeldinger, og det er helt utrolig hvor mange andre mødre som har sagt at de også ammer, eller har ammet, helt opp til fire-femårsalder <3
Beth

12.11.2016 kl.13:34

Kjekt å lese om folk som er så trygge på seg selv, at de ser barnets behov foran bedrevitere 💕 Jeg er spl på nyfødtintensiv avd og var klar til å amme i 2 år med første barn. Who anbefaler, tilknytning, antistoff og optimale fettsyrer for hjerneutviklinga var mine tanker. Prøvde å slutte når han var 2 år pga samfunnspress. Sa det var tomt for melk i brystene🙈 Han våknet tidligere og tidligere om morgenen, han diet bare morgen på den tida. Han fikk pumpemelk på flaske, måtte pumpe meg. Var redd han ville lete etter puppen ute blant folk, tross min teoretiske kunnskap så prøvde jeg å slutte. Gav opp etter ei uke, han fikk die igjen. Han tok tak, glapp, såg på meg og var så glad som han kunne bli, øynene lyste opp og han sa:moooooooor melk! Så ammet han et år til, morgen og kveld. Da godtok han det når jeg sa tomt for melk. Jenta mi sluttet jeg å amme rett før hun ble 4 år, igjen jeg som tok kampen. Hun har hatt refluks, obstipasjon, allergier etc. Og brukte mm og som medisin, mye utredning utenom og amming har vært veldig viktig for smerter og tilknytning. Etter en dag i bh med mye inntrykk roet hun seg veldig etter en ammestund. Og innimellom hadde hun behov for det på natta som trøst, alt etter hvor mye hun hadde vært borte for meg/mye inntrykk. Savner enda å amme innimellom, sluttet med amming og tytt på likt. Kun amming hun har savnet.4,5 år nå og sa nylig. Åh det lukte amming fra munnen din mor, eg har lyst å amme igjen for det va så koselig 💞 Med henne var jeg mer trygg på meg selv og brydde meg kun om vårt samspill. Stå på, så får du en empatisk, sosial og selvstendig gutt i oppveksten videre 😉
EventyrElin

12.11.2016 kl.14:38

Beth: Åh, jeg fikk frysninger av kommentaren din. For du beskriver nettopp dette med samfunnspress så godt. Til tross for at man vet hva som er best, til tross for at man selv og barnet ønsker å fortsette, så legger man de naturlige instinktene sine til side fordi stemmene fra samfunnet er så sterke. Her er det kun sporadisk amming, og det er ofte han sier "neitakk"..men det er også helt greit. :) Tusen, tusen takk for at du tok deg tid til å dele erfaringen din, og tommel opp for at du kun brydde deg om deres samspill.
Kamilla

12.11.2016 kl.18:48

Helt enig! Flott og viktig innlegg!
EventyrElin

12.11.2016 kl.18:53

Kamilla: Takk :)
Kråka

13.11.2016 kl.17:24

Ammer også 2 1/2-åringen min, men det er det bare noen få som vet om... skulle ønske jeg var like tøff som deg 😄
EventyrElin

13.11.2016 kl.17:48

Kråka: Jeg skulle ønske vi bodde i et samfunn hvor det ikke ble ansett som modig å si at man ammer sitt eget barn..... <3 Jeg har mange kamper jeg ikke tør å ta. Denne koster meg veldig lite, og etter all støtten og alle de utrolig mange som rekker opp hånden har det om noe styrket meg :)
Silje

14.11.2016 kl.09:07

Fire barn, har ammet de tre eldste+/- to år, så det er liksom normalen her i huset. Minstemann er ikke året, men regner med det blir noe lignende der også, selv om han ikke er så interessert i pupp på dagtid.
EventyrElin

14.11.2016 kl.11:26

Silje: Herlig, Mini er heller ikke interessert på dagtid :)

Skriv en ny kommentar

hits