Godteri i løsvekt er ikke livsfarlig, det bidrar til å berge kloden vår

Nei, det er ikke greit å kaste Halloween-godteri i søpla fordi du er redd bakterier. 

Jeg hadde tenkt å ikke bry meg. Click-bate, live and let live, hvorfor orke. Men vet du hva? Dersom jeg holder munn bidrar jeg til overforbruk, forsøpling og nok en arena som lærer oss at det er riktig å frykte bakterier.

Jeg er lei av at overbeskyttende foreldre skal få lov å sette dagsorden for hvordan mine barn skal vokse opp.

Mange kaller dette risikosamfunnet. Det er ingen hedersbetegnelse. Vi polstrer og engster oss for den minste lille ting. Grensen for hva som anses farlig snevres stadig mer inn.

Halloween er ferskt hos oss. Nytt er foreldre som syns det er ekkelt at barna deres får godteri i løsvekt. Uinnpakket. Hvor skal jeg begynne?

Bakterier er rundt oss HELE tiden. Problemet i dagens samfunn er ikke at vi får i oss for mye bakterier, vi får i oss for lite. Problemet er foreldre som hyler av skrekk når ungen putter jord i munnen, og som ikke beveger seg tre meter fra huset uten antibac på innerlommen. Vi er så livredde for bakterier at tarm og immunforsvar ikke får nok krutt å jobbe med så vi utvikler en rekke alvorlige sykdommer, og vi innbiller oss at det er den lille runden med løs mage som er skadelig.

Og du? Ha tillit til naboene dine.

Sannsynligvis er det mer bakterier på telefonen du drasser rundt på daglig enn på godteriet. Nettopp, telefonen som du stikker til poden når du vil sove lenger på morgenkvisten.

Og å kaste godteri barnet har fått rett i søpla? Jeg blir provosert og trist på vegne av alle de godhjerta menneskene der ute som ønsker å møte våre forventningsfulle og spente barn med et smil.

"Ja, men det er helt vanlig i USA å dele ut innpakket godteri fordi det har vært tilfeller av sprøytenåler i godteriet."

Virkelig? Virkelig??

For all del. La oss stå her som en saueflokk og breke i kor om hvor livsfarlig verden har blitt. La oss for all del gjøre det. La oss skremme hverandre opp med historier som kryper inn og setter seg i minnebarken, fortellinger som påvirker oss til å drite fullstendig i hvordan vår atferd påvirker resten av verden. 

Sorry, kompis. Du må kaste godteriet. Har blitt livsfarlig, skjønner du... 


.

Minstemann misforsto kostymet sitt. Han krabbet bjeffende rundt på alle fire på jakt etter sko å tygge på i et lokale fullt av små, potensielle smittebærere. We ain`t afraid of no germs...

Dyr dør!

Foreldre engster seg for bakterier i godteriet? Vi trenger å heve blikket fra boblen vår og speide utover. Det er et langt større problem at sjøfugler lider og dør som følge av plast som kastes, at dyr på landejorda går rundt med avfall i magen og at rester av skadelig plast kommer inn i våre kropper.

Du kan bidra.

Hver eneste, bidige gang du kjøper innpakket smågodt bidrar du til økt etterspørsel og økt produksjon av plast og annet skadelig avfall. De som lager innpakket godteri selger mer, og lager mer. Flere produsenter går over til innpakket smågodt fordi snop i løsvekt slutter å selge. Money talks. 

"Jeg sier nei til søppelgodteri fordi jeg har forbrukermakt til å bremse utviklinga." 
Krimp, lektormamma og blogger.

Hysteriske småbarnsforeldre får ikke diktere samfunnets praksis når det kommer til Halloween-godteri. Så, nei, det er faktisk ikke greit å kaste godteri rett i søpla fordi du er redd bakterier.

Med dette vil jeg gi min rungende applaus til alle som har delt ut godteri i løsvekt på Halloween. Dere bidrar til glade unger, og en mindre forsøplet klode. 

Følg gjerne bloggen på Facebook, og del om du ønsker å gjøre andre bevisst.

35 kommentarer Skjul

seminetanker

03.11.2016 kl.21:58

Helt enig med deg

http://seminetanker.blogg.no/1477476479_uinnpakket_snop_hallo.html
Anne

03.11.2016 kl.22:00

AMEN!!! Du har sååå rett! Vi MÅ løfte blikket vekk fra bakteriehysteri og overforbruk og ta 3 store steg bakover og se hva vi er i ferd med å gjøre!! Drepe vår egen planet! Drukne den og alt liv i plast og annen emballasje. Tror det er på tide vi går noe år tilbake ang embaleringa jeg... Få mye mer tilbake i løsvekt og bruk gjenvinnbart og nedbrytbart materiale. SOm poser lagd av maisblader etc. Vi må begynne å tenke rett. Vi er avhengie av bakterier. her i hus er det vask med god gammeldags grønnsåpe hver andre helg, ellers tørker jeg støv og støvsuger. Vi har det ryddig og det er rent hos meg. Naturlig rent! Ikke sterilt, for jeg bor ikke inne på en operasjonssal! Ingen av mine sønner har vært nevneverdig syke eller forkjøle uansett tid på året, farang får/fikk de aldri, selv om venner og andre blir syke. De har fått lekt ute i gjørme og søle, fått klisset og klasset og har hatt kjæledyr rundt seg fra de var nyfødte. Det har bidratt til at de har opparbeidet et sunnt og sterkt immunforsvar. Der for holder de seg friske, og uten astma og allergier er de også... Tankekors dette...
EventyrElin

04.11.2016 kl.08:21

Anne: Absolutt et tankekors, og jeg er ikke ute etter å sette noen til veggs. Jeg gjør mye som ikke gagner kloden, men når andre bidrar til at jeg kan reflektere blir jeg også mer bevisst og kan ta informerte valg. Handelsstanden har voldsomt mye makt i form av påvirkning, men vi har også forbrukermakt :)
Silje

03.11.2016 kl.22:18

VELDIG BRA SKREVET ! ! !
Jill

04.11.2016 kl.07:14

Av de innleggene jeg har lest har en av mødrene vært redd for "rusk og rask".. Noe kanskje i seg selv kan virke litt hysterisk, da jeg ikke ser grunnen til å gå runt på dørene å be om knask.. Når sansyneligheten for å få godterier av ymse slag er stor.

Mens en annen mor hadde andre og viktige poeng. Bare for å bemerke at det ikke kun handler om bakteriehysteri..

Hun nevner allergier, og fremmede objekter i godteriene.. (finnes det noen som gjør sånt..?!)

Men det jeg tenker da er, ikke alt handler om bakterier. Også får det være opp til hver enkelt.

God helg. ;-)

Mens
EventyrElin

04.11.2016 kl.08:06

Jill: Live and let live, absolutt. Problemet er at jo flere som velger innpakket, jo flere bidrar til økt påvirkning og praksis på dette området. Når noe har blitt gjengs praksis og vane er det vanskeligere å snu. Og mengde emballasje burde påvirke alle våre valg av produkter, året rundt. Halloween er kanongøy, men vi må ta valg som ikke innebærer søppelberg av lykter, bøtter, løsnegler, tenner osv bare for en dag.
Når det kommer til allergi kan man vel bare spørre i døra?
Anita Husevåg

04.11.2016 kl.08:11

Jeg var litt usikker når jeg gikk inn her nå, på grunn av overskriften din. Jeg har nemlig for vane å unngå clickbaitoverskrifter. Men, jeg vet jo at du er både fornuftig og klok - så da måtte jeg se likevell, Og du har så rett! Når jeg så de andre overskriftene tenkte jeg "gud bedre meg" og "er hele verden oppdradd på antiback eller?!" Jeg elsker bakterier, jeg omfavner bakterier, og jeg uroer meg for hvordan verden blir når det ikke er immunforsvar igjen der ute som tåler en infeksjon fordi vi har vært så redd for bakterier. I gamle dager var det jo nettopp bakterier babyen fikk i seg når h*n begynte å krype på bakken og bevege seg litt mer bort fra mamma/pappa. For ikke å snakke om alle de gode bakteriene h*n fikk i seg allerede ved fødsel! Bakterier er faktisk fantastisk!

Og plast, jeg gremmes! Jeg prøver å leve så plastfritt som mulig i hverdagen, men det er søren meg vanskelig altså! Ser med gru på all plasten/avfallet som oppsamler seg på vår lokale strand, det er skummelt.
EventyrElin

04.11.2016 kl.08:17

Anita Husevåg: Takk for kommentar, og ikke minst tilliten du har til meg <3 Vi forsøker også å begrense emballasje, men er på ingen måte glansfulle miljøforbilder. Jeg kjøper ikke Kinderegg til ungene, men det betyr ikke at de ikke spiser det. Utfordrende over hele linja, men produsenter vil følge etter pengestrømmen så økt refleksjon og bevissthet rundt våre vaner er nødvendig. Året rundt... :)
Polly

04.11.2016 kl.13:14

Veldig enig med deg, Elin! Alt for mye emballasje og plast rundt omkring. Jeg kan bli mye flinkere selv, men gjør det lille jeg kan - heia handlenett! Og PS: smågodt i løsvekt er jo så digg!!!
EventyrElin

04.11.2016 kl.13:26

Polly: Ja, sure blå og rosa flasker er jo de beste :-D Mannen er flink og bruker alltid eske på butikken, jeg prøver å begrense plastposer også der. Alle monner og endrede vaner.... ;-)
Mari

04.11.2016 kl.17:44

wow :) så det du hadde skrevet på Dagbladet også =)! så stilig! kjempeflink du er. Og helt enig.
EventyrElin

04.11.2016 kl.17:46

Mari: Takk skal du ha :) Bra kjeftinga mi kan nå ut til flere (så skal jeg prøve å ikke tenke på alle tær jeg tråkker på, og alle som syns jeg er kjip..) :)
Knut P. Bøyum

04.11.2016 kl.17:58

Eit godt innlegg, med fleire gode poeng. Eg er vel så høveleg glad i Halloween, men den er no ein gong komen for å bli, og ungane tykkjer det er storveges moro. Og når då vaksne gjer seg så mykje flid at dei kjøper inn snop, anten det er i lausvekt eller innpakka, for å gleda dei som kjem på døri, så er det dårleg oppførsel mot både born og gjevar å hiva det. I tillegg til dine argument om ureining frå plast og bakterieproblematikken.

Sjølv er eg bonde og skremmer nok av og til folk med å eta med skitne hender. Men det er ikkje i dei tilfelli eg vert dårleg i magen! Det er heller når eg lir av den typiske norske sykja med å eta for mykje i gongen. Dårleg for helsa og dårleg for miljøet.

Ha ei god helg, og skulle du få skrivekløa så er det ein del å ta fatt i høve til ein del foreldre si undarlege innstilling til at ungar ikkje lenger kan gå eller sykla nokon stad, men må køyrast?
EventyrElin

04.11.2016 kl.18:45

Knut P. Bøyum: Tusen takk for kommentaren din, og ikke minst oppfordring til nytt tema. Skulle tro du hadde lest bloggen tidligere, se ikke bort fra at det kan komme noe i den retningen en gang. Det er kanskje nettopp omtanken fra alle som ønsker å glede barna våre som gjør at mange reagerer på det som oppleves så åpent utakknemlig?
Jon

04.11.2016 kl.18:08

Jeg ville kastet ubeskyttet godteri for mine barn. Både for barnas del, men også for min egen del. Jeg ønsker ikke at mine barn skal få omgangssyke, influensa, munn og klovsyke og hva det måtte være. Det er ubehagelig for dem, og jeg må være borte fra arbeid.

Halloween ligger i influensasesongen, og barn har en tendens til å grave etter godteri dem liker i en bolle med smågodt.

Vi delte også ut ferdiginnpakket godteri, og jeg tror det meste var pakket inn i papir. Om man på død og liv skal dele ut smågodt - kan man ikke bruke små papirposer/tørkeruller osv?

For meg er det ikke snakk om hysteri, men enkle forholdsregler. Man vasker seg etter å ha vært på do, og man lar ikke barna plukke løst godteri fra en bolle som 50-60 barn har gravd rundt i.
EventyrElin

04.11.2016 kl.18:54

Jon: Jeg velger å tro at de fleste bruker hanske, plastpose eller skje dersom de deler ut smågodt i løsvekt. I alle fall etter årets diskusjon på sosiale medier.... ;-) Hiver virkelig unger seg nedi skålene? Det jeg har sett er forsiktige unger som spør hvor mange de kan ta. Ellers hører jeg deg i massevis. Vi har fire små samlebåndsbarn. Jeg jubler ikke akkurat når spysjuka kommer i hus, men smågodt i løsvekt er ikke noe jeg frykter.
Elisabeth

04.11.2016 kl.18:55

Kunne ikke sagt det bedre selv! Blir helt satt ut over hysteriske foreldre som tror bakteriefloraen er større på godteriet enn ipaden! 😨 Takk for engasjementet!
Elisabeth

04.11.2016 kl.18:56

Kunne ikke sagt det bedre selv! Blir helt satt ut over hysteriske foreldre som tror bakteriefloraen er større på godteriet enn ipaden! 😨 Takk for engasjementet! Og jeg kjøper selvsagt også godteri i løsvekt for å slippe plasten....
EventyrElin

04.11.2016 kl.19:03

Elisabeth: Takk selv for støttende kommentar :) Folk må få gjøre som de vil, men jeg setter pris på slike diskusjoner så mine valg blir stadig mer opplyste.
Anonym lærer

04.11.2016 kl.19:43

Hyller deg! Stå på, fortsett å skriv! Dette innlegget skal definitivt inn som pensumlitteratur i min klasse 👍👏
EventyrElin

04.11.2016 kl.20:30

Anonym lærer: Åj, det var stas! Tusen takk, og hurra for engasjerte lærere <3
Heidi

04.11.2016 kl.20:18

Jaa! Endelig noen som ikke er redd for bakterier også, da er det håp. 😊 Jeg mener at om ungene først får plukke selv fra godteskåla, så har det ikke noe å si om godteriet er pakket inn eller ikke. Bakteriene finner veien uansett ;-)
EventyrElin

04.11.2016 kl.20:32

Heidi: Nettopp...fra papir til fingre..fra en klem...et håndtrykk...skolebussen....barnehageleken...butikken....livet... ;-)
silje

04.11.2016 kl.20:56

nå var det vel slik at ungen hennes hadde blitt dårlig ved å innta godteriet.Kasta opp og diare, ikke kult. Folk generelt er ekle, hadde selv ikke spist løsvekt godteri fra fremmede mennesker.
EventyrElin

04.11.2016 kl.21:08

silje: Jeg skal forsøke å ikke mene så mye om et spesielt tilfelle, men tenker det ikke er så rart om barn blir syke som følge av høyt inntak av sukker? Syns det er synd du tenker at folk generelt er ekle. Det er bakterier overalt. Jo mindre vi eksponerer oss for, jo mindre får immunforsvaret å jobbe med - og vi blir sykere. Det starter allerede ved fødsel; bakteriefloraen barnet utsettes for gjennom fødselskanalen (deriblant avføring) gir helsefordeler resten av livet.
Elin

04.11.2016 kl.21:41

Når det gjelder allergi, er ikke større probleme en at vi så gjennom godteribøtta å plukka ut det med nøtter i som frøkena vår ikke tåler.
EventyrElin

04.11.2016 kl.23:11

Elin: Så bra dere løste det slik. Men det er kanskje stadig flere givere som er obs på allergi også?
Tulla

05.11.2016 kl.09:55

Ha ha, endelig en fornuftig blogg.....og første gang jeg kommenterer en!

Har selv møkkete hus og møkkete bil, og har aldri omgangsyke. Mitt barn, nå voksen, har aldri hatt det. Ikke allergi heller. Ikke det at jeg foretrekker det møkkete, men det er så mye annet greit å gjøre. Og blir det virkelig så mye reinere med daglig støvsuging?

Er mer bekymret for de mengdene med godteri ungene får i seg.

Og HURRA for at noen endelig er imot all plasten. Har selv ikke tatt imot bæreposer på matbutikken i årevis, og kassafolkene har sett rart på meg. Men det er virkelig ikke noe problem å få med seg varene uten alle de ekle bæreposene.
JulienBrightside

05.11.2016 kl.16:09

Må sies at hvis man får godteri i løsvekt er det flere bedre alternativer enn å bare kaste det i søpla.

Forsvarer ikke mediehysteri, trusler og andre uhumske ord som ble kastet rundt i forbindelse med dette.
EventyrElin

05.11.2016 kl.16:34

JulienBrightside: Trusler og uhumske ord trenger man absolutt ikke forsvare, og vi kaster over en lav sko alle som en.

05.11.2016 kl.18:34

Måtte bare kommentere: er det ingen som reagerer på at unger får flere kg godteri? Og må spise alt, så ikke de som gir blir lei seg? Billig godteri i løsvekt - det redder bare IKKE verden! Hele denne godteridiskusjonen gjør at jeg helt mister troen på det norske folk. Måtte bare få det ut - sorry
EventyrElin

05.11.2016 kl.19:51

Anonym: Amen til det, billig godteri redder ikke verden. Men jeg kunne ikke la anledningen fra meg til å få folk til å reflektere over bakteriehysteri og plastforbruk. Innlegget var ca 40 % lengre opprinnelig, men Dagbladet ba meg kutte skulle det være interessant å dele. Jeg kunne ikke vært mer enig når det kommer til sukkerforbruket, har diskutert det mange ganger før, så takk for kommentaren din :)
Monica

05.11.2016 kl.19:50

Fantastisk bra at du skrev dette "motsvaret"! Tusen takk

06.11.2016 kl.23:27

Det tyder på at du føler det truffet når du gidder å bruke tiden din på dette innlegget. Liker generelt ikke at det takkes ned på andre. Sukker er ikke bra, uansett hvorfor godiset kastes så er det et smart valg. Norge dør av fedme. Å la barna stappe flere kilo med godteri er ikke smart, skulle jeg kastet noe av det, så hadde jeg kastet godis uten papir. Handler ikke bare om bakterier, men hår fra mennesker og pels fra dyr. Jeg jobber med pu og er overhodet ikke redd for bakterier, men beklagelig vis må jeg opplyse deg om at det er langt flere enn du tror som ikke vasker hender etter dobesøk. I enkelte land er det vakter på do for å sjekke at alle vasker hender, dette er ikke uten grunn
EventyrElin

07.11.2016 kl.06:44

Anonym: Jeg skjønner ikke helt hva du mener med "truffet", utdyp gjerne det. Jeg lar ikke ungene mine stappe nedpå med godteri, 365 dager i året, og en av konsekvensene er at vi ikke går Halloween. Skulle vi gått ville jeg likevel ikke vært redd for bakterier på godteri i løsvekt.

Skriv en ny kommentar

hits