Jeg har gjort noe skummelt, men bra. Tør du?

I går ble en begivenhetsrik dag. For det første dusjet jeg før frokost. Det er varsko for ei hjemmeværende firebarnsmor. Deretter på med sminke, stadig mer urovekkende. Drikke masse vann (gravidvibber, men vi er ikke der). Kjøre til en diger bygning med masse vindu (også gravidvibber), få gratis parkering, løpe opp noen trapper. Hvor har jeg vært?


.


.

I åtte år har jeg gått gravid og/eller ammet. Litt av en bragd, men det har lagt lokk på en annen innsats. Etter årevis med forbud har jeg endelig kunnet gi noe av kroppen min som er samfunnsnyttig. Helt nødvendig. Noe som redder liv.


.

Jeg har gitt blod! 450ml av meg har blitt donert til noen som kan hjelpe mennesker som trenger det. Om du ikke tåler å se blod må du ikke lese videre. Eller, da bør du kanskje lese videre og se bildene. For å bli litt tøffere. Blod er bare en helt naturlig del av menneskekroppen vår. Og det trengs flere blodgivere i Norge. Kanskje nettopp du tar opp telefonen og avtaler time etter å ha lest dette?


.

.

Visste du at en halv liter kan redde tre liv?

Kreftsykdommer, ulykker, operasjoner, blodsykdommer, brannskader samt fødende og nyfødte. I slike tilfeller er man avhengig av at helt vanlige mennesker som deg og meg har gitt blod for å redde liv. Antall blodgivere har gått noe ned de siste årene, og det legger press på beredskapen. Blod er ferskvare med begrenset holdbarhet, kan ikke fremstilles kunstig og behovet for påfyll er konstant. Samfunnsinnsatsen er viktig. Du kan redde liv. 

Hvem kan gi blod?
Som gravid eller ammende får man ikke lov til å gi blod. Det er fordi du trenger blodet ditt selv. Deretter er hovedregelen at du må være mellom 18 og 65-70, at du veier mer enn 50 kg og at blodoverføringen hverken kan skade deg eller mottakere.
 

Endelig kan jeg løpe opp trappene til Blodbanken, brette opp ermet og smile bredt. Klar til dyst. Ok, sannheten er vel mer den at jeg syns det er skummelt. At jeg får litt hjertebank og går nølende opp trappa. At jeg alltid titter bort og konsentrerer meg om å puste når nåla settes inn. Men etterpå ler jeg av meg selv. For det er jo så lite. Og det gir så mye.

Før du tenker at jeg er ei bra dame med hjerte for samfunnet er det også greit å innrømme noe annet. Den egentlige motivasjonen til at jeg gir blod. 


.
Jeg samler på Mummi-kopper! Gjett om det var fire små som syns det var kult da mamma kom hjem med denne fyren.

Mummi-koppene har praktisk størrelse, og har vist seg å være nærmest uknuselige, selv i vårt hjem. Ikke rart jeg elsker dem? Det blir mye blodgivning framover. Jeg har mange år å ta igjen.

Utfordringen sendes herved videre! Kan du gi blod? Da syns jeg du bør melde deg. Det redder liv. Og. Du kan få skapet fullt av Mummi-kopper!

Følg gjerne bloggen på Facebook for flere blodige oppdateringer.

12 kommentarer Skjul

Kirsti

29.09.2016 kl.18:18

Hurra! Så bra! Viktig jobb, og supert du sprer det videre. Blod kan ikke lages, det er ferskvare og livsviktig.

Som bioingeiørstudent jobba jeg på blodbank, det var en givende jobb. Giverne var takknemlige for å få gi, det var fint å ha en slik jobb (og jeg ble rågod på å stikke :) sånn malapropos)

Nå er jeg akkurat godkjent som blodgiver igjen sjøl også, etter lang pause etter operasjoner etc,, og skal inn om ett par uke. Gleder meg! Og ja, det er strenge regler rudnt det å gi, det er til det beste for oss alle!

Og de koppene, de har de her også! Veldig bra gave!
EventyrElin

30.09.2016 kl.09:36

Kirsti: Jobben din er så kul! Syns det kan være litt skummelt å bli stukket, men i blodbanken tenker jeg at de gjør det flere ganger for dag og syns de er veldig flinke. (En gang stakk og stakk og stakk en helsesekretær på meg, jeg så ikke ut og det var forferdelig..) :) De har håndklær og glass og masse annet fint også (jeg så ikke så nøye, jeg er der for Mummi..) ;)
Monika T Aa

29.09.2016 kl.22:13

Jeg skulle ønske jeg fikk lov å gi blod...men dessverre så bruker jeg medisiner som gjør at jeg ikke får lov å gi blod....i tillegg har jeg rullende blodårer som det kalles , så det å få tappet så mye blod fra meg er en utfordring i seg selv...tror de stakk 6 ganger iløpet av tappingen den ene gangen jeg fikk lov å gi blod. Og siden jeg hadde udugelige blodårer så fikk jeg ikke lov å gi mer da...og nå er det medisiner som ødelegger i tillegg ....bah....men hadde jeg fått lov så hadde jeg gjort det for jeg har sett hvor viktig det er at blodbankene har nok blod...Eldstemann måtte ha blodoverføring to ganger i forbindelse med hjertekatetrisering og hjerteoperasjon....

Så hurra for deg og alle andre som gir blod :D
EventyrElin

30.09.2016 kl.09:33

Monika T Aa: Så fint at du deler historien om din som trengte blodoverføring. Jeg har fått en fin kommentar om det også på instagram fra ei jeg har tenkt så mye på <3 Det er viktig. Og de som kan, og vil, bør gi blod. Men det er også helt greit om man ikke kan :) Det får man ikke gjort noe med. Medisinen tar man fordi man må :)
NUK

29.09.2016 kl.22:54

Skulle gjerne gitt blod, og kanskje jeg får det til en dag. Problemet er at jeg svimer av :) Helt klart en viktig og fin innsats :)
EventyrElin

30.09.2016 kl.09:32

NUK: Du skulle sett meg første gang jeg skulle gi... Det var flaut. Å gi blod er ikke for alle, enten man ikke kan eller vil, og det er helt greit :)
Avdelingholt/ Anja Holt

30.09.2016 kl.08:53

Jeg har mange fine mumi- kopper, og gitt mange runder blod.

Har du husket å registrere deg som beinmargsdonor også?

Jeg ble plutselig innkalt for å gi blodplater også!
EventyrElin

30.09.2016 kl.08:57

Avdelingholt/ Anja Holt: Blodplater? Har ikke registrert meg for beinmarg, nei. Da må de inn i ryggraden? Kjenner at terskelen ble fryktelig høy, der..... Men er organdonor. Burde registrere meg for beinmarg. Søren. Skulle ønske jeg ikke visste :-D
Monika T Aa

30.09.2016 kl.10:17

Benmarg henter de fra hofta mener jeg det er...mor var benmargsdonor tidligere....
EventyrElin

30.09.2016 kl.10:40

Monika T Aa: Hofta! Åj.. Nå kommer pysefaktoren fram...
Tonje

30.09.2016 kl.14:32

Det er seks år siden forrige blodgivning, og denne uka har jeg endelig vært på kontroll for å kunne gi igjen! Jeg er universell giver så Blodbanken blir riktig så fornøyd når jeg kommer. Det koster meg så lite å gi og så kan det bety såpass mye for andre, det er en fin tanke. (Men jeg har besvimt i stolen en gang. Det var pinlig.)
EventyrElin

30.09.2016 kl.17:21

Tonje: Du må lese dagens innlegg. Gjett om jeg vet hva du snakker om :-D Jeg var flau til langt oppetter ørene. Ja, etter at jeg hadde sluttet å være hvit som et laken.. Det var overraskende flaut. Hadde trodd jeg skulle være tøff bygdejente, og alt. Jobbet jo i helsevesenet på den tiden. Men nei, det første møtet gikk bare sånn passe.

Men det gjør ikke noe! Tanken på alle man kan redde er verdt all flauhet og litt sånn småfrykt mens man tusler opp trappa. Og hurra for deg! Vi har hatt nesten like lang pause, og så tappet samtidig, kult :) Er det mummikopper eller ittala-krus du samler på? ;-D

Skriv en ny kommentar

hits