Fra pest og plage til nydelig pesto

Dette er den beste pestoen jeg noen sinne har smakt! I tillegg er den kortreist, kologisk, rimelig, stappfull av sunne stoffer, og - man kan hste skryt gjennom hele grillsesongen fordi man har lagd den sjl. Mulighetene for hashtags er uendelig. Dette m du prve!


.

Jeg glemmer aldri da jeg syklet optimistisk totalt blottet for synssans og vett ut i en ker som rakk meg til livet. En ker full av brennesle. Med nakne bein som stakk ut av sykkelshortsen... Da jeg kom meg hjem var det blemmer opp blemmene. Svien ga seg etter hvert. Natta kom med voldsom kle. Av typen "herlighet jeg lengter tilbake til barseltida med amming og nattevk".

Gjr ikke det der stuntet igjen med det frste, nei.

Brennesle er litt pest og plage. Men det kan ogs spises! Det kan for eksempel bli suppe, pur eller min personlige favoritt; pesto. Her skal du f oppskrifta p den beste pestoen jeg har satt tenna mine i. Butikkvarianten smaker plast i forhold.

Som med de fleste buskevekster og andre Ibsens herligheter du sanker fra naturen, br du g for de sm skuddene. De nye, sm og friske. Hansker er et hett tips. Oppskrifta fant vi i fjor p denne siden. Pesto lages oftest p basilikum. Har du sett urtepottene de selges i vet du cirka hvor mye du kan bruke av brennesle i denne oppskrifta.

Nydelig pesto

1 stor bunt brennesle
1/2 dl kaldpresset rapsolje
75 g revet parmesan
4 ss solsikkekjerner
1 fedd hvitlk
Salt og pepper

Opprinnelig oppskrift anbefaler 5 ss pinjekjerner. Vi brukte alts solsikkekjerner, og syntes det var veldig godt. Savnet kanskje en litt syrlig komponent, og har sett flere oppskrifter med f.eks lime og chili. Vi gr en spennende grillsesong i vente!

Frst forvelle (koke) i ca ett minutt, deretter skylle i kaldt vann. Etter denne behandlingen ser brenneslene ut som en klase trist tang, men ikke la deg lure. Dette blir s godt!

Bland alle ingrediensene sammen med stavmikser, og ikke vr redd for ha i salt for smakens skyld. 

Pesto er utmerket til brd, pasta, grillmat, fisk,- det meste, egentlig. Vi gikk for kylling, tagliatelle, stekt sopp, pinjekjerner, revet parmesan og paprika. Tunga mi jublet. Til kveldsmat blir det pesto p hvitlks-brdskiva med skinke p toppen. I natt str jeg sikkert opp og spiser ei skive til... :-D


.

.

Sommer er sanketid. Her er det bare komme seg ut i hagen, og lage deilig mat for magen. Denne pestoen m du bare prve!

Del gjerne innlegget med dine venner, og flg bloggen for flere tips til kortreis mat. Velbekomme! :)

8 kommentarer Skjul

lisarorvik

24.05.2016 kl.10:49

Dette s kjempe godt ut :)
EventyrElin

24.05.2016 kl.13:37

lisarorvik: Det var S godt. Jeg hadde ikke trodd det skulle smake s godt, og s er jo brennesle proppfull av sunne nringsstoffer som er bra for kroppen vr. For ikke snakke om at man kommer seg ut for sanke den - og bonusen; det er gratis ;)
Monika T Aa

24.05.2016 kl.12:01

Det hres kjempegodt ut....men det fr jo meg til lure p en ting da....er det kokingen som tar livet av brennefunksjonen p brenneslen eller hva er det som gjr at man ikke siter igjen med en masse blemmer i munnen etter ha spist ting laget av brennesle? Hmmm det er en ting jeg ikke har lurt p fr....for jeg skyr brennesle som pesten nettopp pga brennningen....jeg datt inn i ett kratt med 1,5 m hye brennesler i badedrakt en gang og det har ikke jeg lyst til gjenta....

Jeg har hrt at brenneslesuppe er snadder, men jeg har aldri prvd det....
EventyrElin

24.05.2016 kl.13:36

Monika T Aa: Ja, giften forsvinner nr du koker eller trker den, den er jo der for beskytte planten. Men ja, det fles litt rart putte i seg noe du vet gir s kraftige reaksjoner nr den er i live :D
Tonje

24.05.2016 kl.21:09

Det m prves! Jeg lagde pesto av skvallerkl for ikke lenge siden, det var ogs overraskende godt. Eneste negative var at fargen oksiderte raskt og ga et litt kjipt utseende. Jeg bruker bestandig solsikkekjerner i stedet for pinjekjerner, og rister dem i trr panne til de har ftt litt farge. Sitronsaft etter smak er ogs et must.
EventyrElin

25.05.2016 kl.07:46

Tonje: S smart riste dem litt frst, mon tro om ikke solsikkekjerner er billigere enn pinjekjerner ogs? Vi puttet pestoen rett p lufttett glass, og den holdt seg veldig fint i bde farge og konsistens. Hadde du i sitronsaft i den med skvallerkl? Skulle nemlig til si at C-vitamin hindrer oksideringen (som er det som gir brunfarge/misfarge). Haha. Hr p oss. Vi diskuterer skvallerkl og oksidering og matlaging og det er s kult! :-D :-D Jeg elsker at jeg har funnet s mange med felles interesser som meg :)
Avdelingholt/ Anja Holt

25.05.2016 kl.10:29

Det s skikkelig godt ut!!!
EventyrElin

26.05.2016 kl.09:01

Avdelingholt/ Anja Holt: Det var!! :D Bare komme seg ut og plukke ;)

Skriv en ny kommentar

hits