Fra pest og plage til nydelig pesto

Dette er den beste pestoen jeg noen sinne har smakt! I tillegg er den kortreist, økologisk, rimelig, stappfull av sunne stoffer, og - man kan høste skryt gjennom hele grillsesongen fordi man har lagd den sjøl. Mulighetene for hashtags er uendelig. Dette må du prøve!


.

Jeg glemmer aldri da jeg syklet optimistisk totalt blottet for synssans og vett ut i en åker som rakk meg til livet. En åker full av brennesle. Med nakne bein som stakk ut av sykkelshortsen... Da jeg kom meg hjem var det blemmer oppå blemmene. Svien ga seg etter hvert. Natta kom med voldsom kløe. Av typen "herlighet jeg lengter tilbake til barseltida med amming og nattevåk".

Gjør ikke det der stuntet igjen med det første, nei.

Brennesle er litt pest og plage. Men det kan også spises! Det kan for eksempel bli suppe, puré eller min personlige favoritt; pesto. Her skal du få oppskrifta på den beste pestoen jeg har satt tenna mine i. Butikkvarianten smaker plast i forhold.

Som med de fleste buskevekster og andre Ibsens herligheter du sanker fra naturen, bør du gå for de små skuddene. De nye, små og friske. Hansker er et hett tips. Oppskrifta fant vi i fjor på denne siden. Pesto lages oftest på basilikum. Har du sett urtepottene de selges i vet du cirka hvor mye du kan bruke av brennesle i denne oppskrifta.

Nydelig pesto

1 stor bunt brennesle
1/2 dl kaldpresset rapsolje
75 g revet parmesan
4 ss solsikkekjerner
1 fedd hvitløk
Salt og pepper

Opprinnelig oppskrift anbefaler 5 ss pinjekjerner. Vi brukte altså solsikkekjerner, og syntes det var veldig godt. Savnet kanskje en litt syrlig komponent, og har sett flere oppskrifter med f.eks lime og chili. Vi går en spennende grillsesong i vente!

Først forvelle (koke) i ca ett minutt, deretter skylle i kaldt vann. Etter denne behandlingen ser brenneslene ut som en klase trist tang, men ikke la deg lure. Dette blir så godt!

Bland alle ingrediensene sammen med stavmikser, og ikke vær redd for å ha i salt for smakens skyld. 

Pesto er utmerket til brød, pasta, grillmat, fisk,- det meste, egentlig. Vi gikk for kylling, tagliatelle, stekt sopp, pinjekjerner, revet parmesan og paprika. Tunga mi jublet. Til kveldsmat blir det pesto på hvitløks-brødskiva med skinke på toppen. I natt står jeg sikkert opp og spiser ei skive til... :-D


.

.

Sommer er sanketid. Her er det bare å komme seg ut i hagen, og lage deilig mat for magen. Denne pestoen må du bare prøve!

Del gjerne innlegget med dine venner, og følg bloggen for flere tips til kortreis mat. Velbekomme! :)

8 kommentarer Skjul

lisarorvik

24.05.2016 kl.10:49

Dette så kjempe godt ut :)
EventyrElin

24.05.2016 kl.13:37

lisarorvik: Det var SÅ godt. Jeg hadde ikke trodd det skulle smake så godt, og så er jo brennesle proppfull av sunne næringsstoffer som er bra for kroppen vår. For ikke å snakke om at man kommer seg ut for å sanke den - og bonusen; det er gratis ;)
Monika T Aa

24.05.2016 kl.12:01

Det høres kjempegodt ut....men det får jo meg til å lure på en ting da....er det kokingen som tar livet av brennefunksjonen på brenneslen eller hva er det som gjør at man ikke siter igjen med en masse blemmer i munnen etter å ha spist ting laget av brennesle? Hmmm det er en ting jeg ikke har lurt på før....for jeg skyr brennesle som pesten nettopp pga brennningen....jeg datt inn i ett kratt med 1,5 m høye brennesler i badedrakt en gang og det har ikke jeg lyst til å gjenta....

Jeg har hørt at brenneslesuppe er snadder, men jeg har aldri prøvd det....
EventyrElin

24.05.2016 kl.13:36

Monika T Aa: Ja, giften forsvinner når du koker eller tørker den, den er jo der for å beskytte planten. Men ja, det føles litt rart å putte i seg noe du vet gir så kraftige reaksjoner når den er i live :D
Tonje

24.05.2016 kl.21:09

Det må prøves! Jeg lagde pesto av skvallerkål for ikke lenge siden, det var også overraskende godt. Eneste negative var at fargen oksiderte raskt og ga et litt kjipt utseende. Jeg bruker bestandig solsikkekjerner i stedet for pinjekjerner, og rister dem i tørr panne til de har fått litt farge. Sitronsaft etter smak er også et must.
EventyrElin

25.05.2016 kl.07:46

Tonje: Så smart å riste dem litt først, mon tro om ikke solsikkekjerner er billigere enn pinjekjerner også? Vi puttet pestoen rett på lufttett glass, og den holdt seg veldig fint i både farge og konsistens. Hadde du i sitronsaft i den med skvallerkål? Skulle nemlig til å si at C-vitamin hindrer oksideringen (som er det som gir brunfarge/misfarge). Haha. Hør på oss. Vi diskuterer skvallerkål og oksidering og matlaging og det er så kult! :-D :-D Jeg elsker at jeg har funnet så mange med felles interesser som meg :)
Avdelingholt/ Anja Holt

25.05.2016 kl.10:29

Det så skikkelig godt ut!!!
EventyrElin

26.05.2016 kl.09:01

Avdelingholt/ Anja Holt: Det var!! :D Bare å komme seg ut og plukke ;)

Skriv en ny kommentar

hits