Min erfaring med menskopp

Klar for ærlig oppsummering? TAKK OG LOV for at jeg er god på å squatte! For det som foregikk i hodet da jeg satt full av forventning mild angst på huk på badet og ba om at jeg hadde husket å låse døra, mens jeg febrilsk forsøkte å få koppen satt inn riktig var noe sånt som:

"..okei...rar følelse..ooh, kalde fingre...sånn...klemmer jeg nok tro...når skal den dreies rundt...prøver dette...åj, der glapp jeg taket...rundt sånn...hvordan skal jeg sjekke at den sitter godt da....shit, mista taket igjen...hvor lang tid tar dette....sånn...kanskje mer til høyre....melkesyre....hjelp..."

Det var en interessant opplevelse. Jeg satt evigheter på huk og knota opp i youknowwhere, mens jeg forsøkte å sno en gummikopp rundt for å få den til å sitte. Det svei til slutt i lårene fordi jeg brukte så lang tid, men det ble bedre, det ble helt suverent, og det aller viktigste du må ha med deg før du går over til menskopp (du må, jeg lover!) er at du ikke skal gi deg før du får det til. Flere hadde forberedt meg på at det kom til å bli søl og tull og vanskelig start, men jeg måtte ikke gi meg. Og det gjorde jeg ikke. Klar til å se smilet mitt?

Dette bildet sier mer enn tusen ord om mine erfaringer med menskopp, så det starter vi med:

Menskoppen er liten. Trenger ikke lenger egen kurv til mine månedlige produkter, bare en liten pose liggende i undertøysskuffa. Dessuten er den genial på tur. Og det er en fordel om du er god på å squatte. Men den er så bra at selv med mensen blir man glad! 

Kvinnekroppen er fantastisk.
Etter at vi når fruktbar alder produserer vi hver måned eggceller for befruktning, og om det ikke finner sted menstruerer vi etterpå. Hvor mye bind, tamponger og truseinnlegg tror dere vi bruker i løpet av et liv? Gjennomsnittskvinnen har mensen i 6,25 år!

"Visste du at vi kvinner i løpet av livet bruker og kaster omkring 11.000 bind og tamponger hver? På verdensbasis snakker vi 100 milliarder brukte bind og tamponger hvert eneste år.​" (Grønne Jenter)

Menskopp er et billig, miljøvennlig alternativ til bind og tamponger
- En myk kopp som samler opp mensblodet i stedet for å absorbere det
- Den kommer i gummi eller silikon
- Tørker ikke ut slimhinner, inneholder ingen skadelige stoffer (tamponger er bleket bomull!) 
- Den kan brukes om natta og kan sitte i inntil 12 timer 
- Den lukter ingen ting, og synes ikke
- Super til trening, genial til svømming


.

Hvordan funker egentlig en menskopp?
Man setter seg på huk eller på do. Noen står foroverbøyd, øv deg fram. Koppen skal klemmes, føres inn, slippes og skal vris. D skapes et vakuum rundt livmormunnen som hindrer lekkasje. Den tas ut for å tømmes (kan tømmes rett i do), rengjøres og settes inn igjen. Det høres enkelt ut, og med litt trening er det også det. Superenkelt, faktisk.


.


.

Sånn ser menskoppen ut. Jeg ble litt bekymra av den lille tappen man skal bruke for å dra den ut igjen, men da koppen satt på plass var jeg glad den ikke var lengre. Den går fint å få ut, og skal visstnok slippe taket av seg selv når koppen begynner å bli full. 


.

Alle tester kommer med informasjon om hva produktet har vært utsatt for, så her er det jeg kommer på i farta:

- Svømming
- Trampoline
- Hyttetur
- Fjelltur
- Jogging
- Styrkeløft
- Soving
- Sofasløving


.

Den får terningkast seks på alle punkter, jeg er helfrelst. Aldri mer gnagende bind og et søppelberg å skamme seg over. Menskoppen er litt utfordrende i starten, men når man bare blir enig om hvem som er sjefen i forholdet så kommer det til å bli livslang kjærlighet. 

Mange som blør mye sverger til kopp. Mange med menssmerter sverger til kopp. Mange med overfølsomhet/allergi sverger til kopp. Mange som blør lite sverger til kopp. Jeg har i det hele tatt lest om mange, mange som sverger til kopp, og som ikke kan skjønne hvorfor de ikke har prøvd det før. Akkurat det samme tenker jeg.

Jeg var skeptisk. Innrømmer det. Men jeg kommer aldri, aldri, aldri i livet til å gå tilbake til bind eller tamponger. Det handler ikke først og fremst om miljø, helse eller kostnader, men om brukervennlighet og komfort. Jeg merker ikke lenger at jeg har mensen, og det er faktisk ikke bare en dårlig reklamelinje. 


.
Det var altså hva jeg skjulte i hånden min. Se hvor liten den er! Menskopp, noe så utrolig genialt, og så er det så få av oss som bruker det. Vel. Kapitalismens tid er over. Og når miljø kan møte komfort blir det ikke bedre. Jeg turte å teste, og det syns jeg du også skal gjøre.

Spør om det er noe dere lurer på, mine betroelser er åpne som ei låvedør i dag! 

Følg bloggen på Facebook. Kanskje kommer det en video som avslører tapen snart?

16 kommentarer Skjul

Tora

27.09.2016 kl.12:29

WORD asss, jeg har hatt min Mooncup i fire år, og er knallfornøyd! Jeg går inn i mensen uten å føle på noe stress, og den er så behagelig og er så lite pes å ordne med at jeg ikke trenger å tenke på det en gang! Må bare tømmes innimellom liksom :)

Supert å høre at du også er fornøyd, jeg vil at alle skal prøve!
EventyrElin

27.09.2016 kl.20:21

Tora: Så bra vi er flere! For to år siden tenkte jeg "what, det der kommer jeg aldri til å prøve!". Så leste jeg stadig flere som hadde positiv erfaring, og nå har jeg heldigvis testet selv. Jeg digger det. Hvorfor lurer reklamen oss til å kjøpe møl når vi kan bruke sånt som dette?
Camilla

27.09.2016 kl.17:27

Har vurdert å prøve dette i en liten evighet, men har ikke helt tatt steget enda. Er så mange forskjellige på markedet, hvordan velger man;) og jeg ser liksom for meg at jeg er en av de få som ikke får den ut igjen å blir sittende på legevakta en søndagskveld :) ;)
EventyrElin

27.09.2016 kl.20:23

Camilla: Do it! Jeg mener det, ikke vurder, bare prøv. Min er en Divacup (kjøpt på Vidunderbarn), og jeg er superfornøyd med den. Men bra du tar det opp, det er flere merker og blir man ikke fornøyd selv etter timesvis med squatting så kan det kanskje bli bedre om en bytter merke. Jeg mener det. Du må bare ta steget. Vi snakker revolusjon! :)
Elisabeth

27.09.2016 kl.21:32

Jeg elsker min menskopp, og kan aldri tenke meg å gå tilbake til bind/tampong 😊 Praktisk, billig, merker ikke at den er der - og miljøvennlig. Jeg føler at jeg redder verden bittelitt hver gang jeg bruker den 😉 Den er spesielt fin de siste dagene av mensen, der det føles som tampongen suger ut all fuktighet fra kroppen min. Men må si jeg blir sjokkert over hvor barnslige og sarkastiske jenter kan være i kommentarfeltet under menskopp-reklamer. Jeg blir flau.. Men tenker at det trolig er jenter som ikke har født, og som har et unormalt forhold til sitt eget underliv. Vel, synd for dem. Jeg anbefaler den til alle jeg kjenner. Bra innlegg 😃👍
EventyrElin

27.09.2016 kl.21:35

Elisabeth: Åh? Det har jeg aldri sett. Men så har jeg ikke akkurat saumfart nettet etter slike reklamer heller. Så synd, men du har nok et poeng. Og så handler det nok mye om uvitenhet og vaner. Dette er fremmed for flertallet, og blod og kroppsvæsker er tabu for mange (kanskje særlig du unge som ikke har født?). Takk for skryt, og ikke minst for din erfaring :) :)
Iselin

27.09.2016 kl.21:39

Spennende innlegg! Etter sist fødsel kan jeg ikke bruke tampong lenger..det lekker... Tror dere jeg likevel kan bruke menskopp ...?
EventyrElin

27.09.2016 kl.21:52

Iselin: De aller, aller fleste kan bruke menskopp. Også de som blør mye. De kommer forresten i to størrelser, men det får du opplyst når du handler. En for de som ikke har født, og en for de som har født. De koster ikke så mye, så om det er en overkommelig utgift ville jeg definitivt ha vurdert å prøve.
Borghild

27.09.2016 kl.22:42

Åh - så bra blogginnlegg! Jeg er på min tredje måned med OrganiCup nå og er superfornøyd! Hørte først om menskopp i en podcast for et par år siden (ut over å ha lest om kvinnelige polfarere og fjellklatrere som har sverget til menskopp i årevis) og fikk endelig somla meg til å bestille en etter en instagramreklame (med masse fjollete og pinlige kommentarer under).

Er som sagt superfornøyd, og det aller beste er egentlig at man kan sette den inn allerede når man kjenner murringen i ryggen som et forvarsel, man trenger ikke løpe på do og sjekke om man har begynt å blø. Og så er jeg helt enig i følelsen at jeg redder verden bittelitt fra forsøpling hver måned. Så deilig å legge seg og ikke bekymre seg for lekkasje. Det er så mange fordeler! Løp og kjøp!

Hurra for menskopp!
EventyrElin

27.09.2016 kl.22:44

Borghild: Så bra poeng, og vet du hva ei som brukte dette før graviditet skrev? "Jeg brukte det før, nå gleder jeg meg nesten til å få mensen tilbake!" :-D :-D
Hanne

27.09.2016 kl.22:43

Hahahaha idag så tenkte jeg på to ting....

1. Tro når hu der Eventyrelin har tenkt å poste innlegg om menskopp?

2. Lurer på om det hu der Eventyrelin holder i hånden er en menskopp?

Eller jeg har da tenkt på litt mer idag, men når jeg tenkte på deg tenkte jeg på dette 😂

Kanskje kom de tankene fordi jeg var på shopping, og kjøpte en menskopp for å prøve.... Håper det funker, for hvis ikke vil det se svært dramatisk ut

Hilsen hun som bruker både tampong og bind etter siste svangerskap. På samme tid.
EventyrElin

27.09.2016 kl.22:47

Hanne: Gjorde du! Så sprøtt, fantastisk at du gikk rundt og tenkte det i dag :-D
Håper virkelig det funker, dette er i mine øyne revolusjonerende og helt genialt. Jeg måtte hive to truser til vask før jeg lærte meg å sette inn....... ;-)
Marianne

28.04.2017 kl.13:39

Kjempe bra innlegg!

Jeg har dessverre ikke like god erfaring med bruk av kopp. Jeg kjøpte største koppen for litt over ett år siden og har brukt den stort sett hver eneste mens etter dette. Jeg har veldig kraftig blødning i to dager. Og har ofte vært avhengig av å bruke tampong og stort bind samtidig og gå ofte på do å skifte. Gledet meg veldig til å slippe dette. Men det ble dessverre ikke så enkelt. Jeg er fortsatt nødt å bruke stort bind i tillegg de to dagene jeg blør så mye, da koppen kan fylle seg og renne over etter bare en halvtime-time. Men selv de dagene jeg ikke blør mye så kommer det litt blod på utsiden likevel. Og mange ganger opplever jeg smerter når den er på plass. Har så lyst å få det til å fungere, kanskje jeg ikke får plassert den helt riktig? Har tenkt på å prøve å kjøpe ett annet merke, men er ikke så sikker på at det kommer til å hjelpe.
EventyrElin

30.04.2017 kl.14:44

Marianne: Takk for fin tilbakemelding! Mange som blør mye er veldig fornøyd med kopp, men kroppene våre er forskjellige. Jeg er ingen ekspert, men det kan jo høres ut som om den ikke sitter riktig. Den skal lukke seg rundt livmormunnen, og det skal dannes et vakuum som ikke brytes før det er fullt, eller du selv tar den ut for å tømme. Har lest om noen som ble fornøyd med andre merker, men det kan jo fort koste noen kroner om du må bytte mellom mange forskjellige merker for å finne en du liker. En tur til gynekolog er kanskje også greit, for å "sjekke" anatomien :)
Hilde

16.05.2017 kl.16:00

Kjøpte Divacup for tja....ett års tid siden. Har prøvd og prøvd, men får det ikke til :( I skrivende stund gjør jeg nok et forsøk, krysser fingra for at koppen holder seg på plass. Den har en tendens til å skli litt ut og litt til siden slik at jeg kjenner tappen, og det er ikke godt. Vil så gjerne få det til!! Har ikke helt gitt opp, men er ganske nære.
Mathilde

16.06.2017 kl.15:26

Jeg har brukt menskopp fast i 4 år nå, og ble helt sjokkert over hvor ubehagelig jeg synes det var da jeg måtte bruke tamponger og bind under forrige mens fordi koppen hadde forsvunnet i flyttelasset mitt. Fint å se at det er flere og flere som oppdager hvor bra menskopp kan være!

Tenkte bare jeg ville komme med et lite tips til dere som strever med å få det til å funke:

http://menstrual-cups.livejournal.com/

Det er et forum fylt med hyggelige folk som kan svare på spørsmål om det aller meste man måtte lure på om forskjellige menskopper og ulik anatomi, og hvordan man kan få de to til å fungere sammen. Og man kan komme langt bare ved å lese andres erfaringer, spørsmål og svar. Spesielt om man vurderer å kjøpe en annen kopp (eller sin første!) kan det være god hjelp å finne der, så man kan gjøre færrest mulig bomkjøp og spare både lommeboka og pågangsmotet :)

Ellers kan man også ta denne quizen som noen fine folk har laget og som er god hjelp på vei til å finne en kopp som funker for deg:

http://putacupinit.com/quiz/

Skriv en ny kommentar

hits