Stygg stue, naken kropp

Da jeg vokste opp var det i en barndom fullstendig skjermet fra press om å utvise perfekthet. Bilen var god nok så lenge den gikk. Huset var godt nok så lenge det var ryddig og rent. Klærne vi gikk i hadde ingen merker, og mange var arvet fra et eldre søskenbarn. Det var først på ungdomsskolen vi begynte å ane konturene av et samfunn med forventninger om ytre verdier, for min del i form av min aller første Levisbukse.

Jeg flyttet fra den nokså skjermede bygda (husk, vi hadde ikke sosiale medier da) inn til byen og gradvis lærte jeg å bli oppmerksom på og lytte til de hierarkiske fortellingene i samfunnet om hva som var bra, kult, anerkjent, innafor.

Det handler om identitet.

Det handler om verdier.

Om et samfunn i overflod hvor det er viktig å se og bli sett.

Det er ikke bare kroppen vår som utsettes for press. Samfunnets felles hyllest av hva vi bør strebe etter finnes overalt. Den perfekte bilen. Den perfekte garderoben. Den perfekte sofaen. Den perfekte grillen. Den perfekte ferien. De perfekte solbrillene. Den perfekte jobben. Det perfekte nabolaget. De perfekte vennene, den perfekte partneren, de perfekte barna.

Utstillingvinduet er ditt, det er du som har regien.

Med sosiale medier forsterkes disse tydelige fortellingene om hva som er å like, og selv ikke for voksne, selvstendige og i utgangspunktet trygge mennesker er det enkelt å hoppe av denne karusellen.

Å legge ut dette bildet av en stueløsning svært avvikende fra det norske samfunnets oppfatning av hva ei pen stue er (for ikke å snakke om de kritthvite, ikke-stramme leggene..) skal være litt flaut. Det er ikke noe for utstillingsvinduet, det vil ikke hylles over vårt langstrakte land.

Det krever bevissthet og mental trening å frigjøre seg fra samfunnets forventninger til og formeninger om seg selv, hvordan en er og hva en kan vise til.

Jeg har kvote på hvor mange interiørkontoer jeg får følge på instagram. Jeg tror ikke det er sunt å gi plass til så mye av dette i livet mitt.

Jeg gir meg selv tillatelse til å lese glamorøse livsstilsblogger et par ganger i måneden. Verdiene de representerer er noe jeg må skjermes fra, ellers blir jobben med å oppleve frihet fra visse krav og forventninger til meg selv for stor.

Jeg forsøker å unngå å lese om alt fantastisk turutstyr som finnes på markedet, for da løper drømmene avgårde med meg og den trauste jakken med tec-7 på som ikke går vekk blir plutselig ikke god nok.

Fine, friske kropper er ikke gode nok og det bestilles time hos plastisk kirurg for å redusere på kjønnslepper. 13-åringer ønsker seg silikonpupper til konfirmasjonen. Det er en del av dagens gjøremål å fylle leppene med resylane. Det er sånn det er å være under 21.

Samfunnets stemmer hyller og rettleder og viser vei til hva slags verdier vi skal innta. Pengene våre brukes på å endre allerede velfungerende kropper, på sommerens heteste mote, nye biler, nyoppusset hus, på dyre, miljøforurensende ferier.

Hva om skuespillerne som fikk hovedrollene plutselig så mer ut som mannen i gata? Tenk om vi kunne få se en mann uten sixpack, en scene uten at den allerede nydelige dama har brukt stand-in i dusjen? Hva om programlederne smilte mot oss uten sminke? Hva om idolene kjørte rundt i 15 år gamle biler? Hva om det perfekte sluttet å selge?

Før var strandas enslige spradebasse en klovn, nå er ikke forfengelighet lenger flaut. Å skryte er en nødvendighet, å like betyr noe annet nå.

Grensene flyttes og vi måles stadig mer i materielle, ytre verdier. I evne til å utvise kontroll og selvbeherskelse. Opplevde krav og forventninger om å være perfekt er velregissert av tommelfunksjonen på sosiale medier.

Noen ganger savner jeg min skjermede oppvekst. Å se hvor fordomsfrie og upåvirkede mine barn er overfor ytre verdier er en befrielse å få ta del i. Det finnes enda ikke noe fin, finere, finest. Hierarkiet eksisterer ikke. Våre kropper er perfekte fordi de tilhører oss. Uten sammenligning, gode nok i seg selv.

Det er min jobb å forsøke å frigjøre meg fra de verdier jeg ikke ønsker å legge til grunn for mitt eget liv, men det er utfordrende når et overveldende flertall forsøker å fortelle meg at jeg tar feil. 

Del gjerne innlegget om du liker det...eller for å normalisere stygge stuer og alle (nakne) kropper! ;)

45 kommentarer Skjul

Mamman Min og Meg

18.07.2015 kl.23:19

Heidi

18.07.2015 kl.23:28

Det trenger ikke nødvendigvis å være problematisk å møte perfeksjon så mange steder, for jeg mener at vanskelighetene først oppstår når man følger opp med å tenke: "Jeg må ha - eller være - det vakre jeg ser." Eller kanskje begynner det ikke engang der, men når man legger til et "fordi" og reduserer skjønnhet til et middel for å oppnå status eller bare helt enkelt for å bli ansett som verdig. I stedet for felles berikelse, blir det vakre grunnlag for konkurranse. Når sluttet det å være tilstrekkelig å gjøre sitt beste og leve ansvarlig og anstendig uten å måtte hevde seg på alle mulige områder?
eventyrelin@gmail.com

19.07.2015 kl.08:05

Jeg er veldig enig med deg, og lenge har jeg påstått at vi her i nord er skjermet for dette kravet om perfeksjon - fordi jeg selv ikke har opplevd noe press eller krav om å være i det minste innafor en viss standard. Men det er jo nettopp fordi jeg ikke har fulgt opp møtene med perfeksjon med et opplevd behov for å være i nærheten, fordi.. Vi mennesker har konkurrert og hevdet oss til alle tider, og vi har også til alle tider hatt skjønnhetsideal - normer for hva som er bra, best - men i dag er det et mye større (potensielt) problem fordi det er så massivt gjennom sosiale medier (jf feriedebatten). Vi vil gjerne ha, eller være som, de vi identifiserer oss med, og jeg er heldig som har venner som ikke er (i mine øyne) så opptatt av materielle goder, av perfeksjon om du vil, hverken når det kommer til klær, hus, biler, ferier, kropper.. Det er en deilig motvekt for meg når jeg lar instagramkontoene få for mye betydning i livet mitt.
May Hilde

19.07.2015 kl.12:25

Godt skrevet, takk for å la oss tenke litt lengre :)
eventyrelin@gmail.com

19.07.2015 kl.12:39

Takk selv for fin tilbakemelding! :)
Anne Hamrell

20.07.2015 kl.03:21

Bra skrevet - og noe å reflektere over. Vi har mistet mye i vår velstand og med våre materielle goder. Jeg kjenner igjen min egen oppvekst - der var ikke snakke om klær ,kropp og alt skulle være perfekt.Klærne skulle være rene og hele,Vi hadde ikke bil,huset var gammelt men det skulle være reint. Med andre ord mye av det du skriver...Hvordan snur vi dette?
eventyrelin@gmail.com

20.07.2015 kl.13:47

Ja, si det. Det forventes at vi skal ha mye, mer, bytte ut, kaste over en lav sko, og det er uheldig for miljøet - og for manges del, selvbildet og hverdagstilfredsheten.

Jeg tenkte mye på dette med sosiale medier i dag - jeg elsker å følge tur- og friluftskontoer på instagram, og finner mye glede og inspirasjon i det. Så lenge det er et positivt tilskudd til mitt liv er det ikke noe galt i det, men når jeg begynner å kjenne på et uønsket press eller opplever utilstrekkelighet (over det jeg ikke får til eller mestrer) kan det bli en negativ påvirkning. Da tenker jeg at ansvaret må være mitt, og det er jeg som må vite hvorfor jeg deler, og hvorfor jeg liker, og jeg må passe på å forsøke å opprettholde trygghet og tilfredshet i og med meg selv. Det er min jobb og mitt ansvar.

For sosiale medier har mye fint med seg, også. Så lenge vi er bevisst og forsøker å tenke solidarisk i det hele. Rørende, snille og gode gjerninger som deles, for eksempel, det må da være et gode for samfunnet vårt, tror du ikke? Men det ER vanskelig, å ikke gå i fella hvor vi bidrar til usunne og usanne fasader fordi det er lettere å få likerklikk for vakre stuer og pene kropper.
Kari

20.07.2015 kl.14:49

Forferdelige gardiner!
eventyrelin@gmail.com

20.07.2015 kl.14:51

Haha, da skulle du sett de på soverommet! Vi lar disse henge ved siden av et annet par gardiner som til alt overmål ikke er maken (og er like lite tidsriktige). ;)
anita

21.07.2015 kl.11:03

20Poeng til deg du setter ord på hva mange tenker.
Dette likte jeg !
Takk for at du reddet dagen min.
Dette er noe jeg ska ta med meg videre, å jeg skal slutte å lese interiørblader.
Ha en strålende dag
eventyrelin@gmail.com

21.07.2015 kl.11:07

Åj, takk! :-) Jeg pleier å kjøpe interiørblad til meg selv hver gang rett før fødsel, altså hver 17-18 måned.. ;-) Lurer på hvordan jeg skal gjøre det framover om vi ikke skal få flere unger..? Og takk for fine ord fra deg!
Malin

21.07.2015 kl.11:13

Hehe, så ingen stygg stue jeg og skimta så vidt noen nakene legger :p
Jeg bryr meg svært lite om alt som skal være perfekt, og håper jeg klarer å videreføre det til mine 3 barn også :)
Mrs. Johansen

21.07.2015 kl.11:55

Likte å lese! Kjente meg igjen i mye av det du skriver.

Litt uenig i at strendene er fylt opp av forfengelige, det er de virkelig ikke. I allefall ikke på sydenstrendene jeg har frekventert de siste åra. Jeg synes det er vidunderlig å være på strendene hvor det er så utrolig mange "uperfekte" kropper, det er en befrielse å se. Og folk er tilsynelatende avslappet, fornøyd og trygg med bikini- og badebuksekroppene (hurra).

Oppfordring: Ikke føl at utseendet skal hindre deg i å gå på stranda, du blender garantert inn!
Karoline

21.07.2015 kl.19:10

Heia deg! Måtte fler tenke som deg, og måtte denne måten å være på bli "inn"!!
Jeg heier på deg og er på ditt lag!!
eventyrelin@gmail.com

21.07.2015 kl.20:46

Hihi, beklager at det ikke var mer fæl stue eller naken kropp... :-D Jeg tror ikke jeg er så opptatt av det perfekte, jeg heller, men jeg syns det er fint å være bevisst og forsøke å reflektere over mine holdninger. Som du sier er det ikke minst betinget i et ønske om å overføre noen verdier jeg tror på til de fire guttene våre. :)
eventyrelin@gmail.com

21.07.2015 kl.20:48

Det avsnittet er ikke skrevet av meg, men av Karianne Gamkinn, alias Mammadamen. Jeg er fra nord, skjønner du, og her har vi kritthvite Middelhavsstrender, men det beste av alt er at man kan ha nesten hele strender for seg selv for vi har så mange av dem... ;) Jeg vet altså svært lite om hvordan strandlivet fortoner seg, så tusen takk for kommentar. Men jeg så nylig en reportasje på nyhetene om nettopp dette temaet, og der tok de opp trenden blant stadig yngre mennesker som går på bruk av anabole steroider. Fordi de opplever press om å ha den perfekte kropp..
eventyrelin@gmail.com

21.07.2015 kl.20:49

Åh, tusen, tusen takk! Så hyggelig skrevet, heiagjeng kan en aldri få nok av :) Jo flere vi står sammen - ikke sant? :)
krissimor

21.07.2015 kl.21:31

Takk for dette innlegget! Jeg aner ikke hvem du er, men dette var godt å lese:) Måtte vi bare bli flere som tenker slik!
eventyrelin@gmail.com

21.07.2015 kl.21:34

Denne kommentaren ga meg gåsehud..på en positiv måte. Jeg ser jo at statistikken skyter i været, og er beveget over at så mange av dere deler (tusen takk!!) - og tenker jeg har truffet en nerve i samfunnet vårt, og at det må være mange som føler det samme som meg.. Det gjør meg ydmyk og glad! :)
Leif Steinar Eikeland

22.07.2015 kl.11:10

Selv om jeg ikke vet hvem du er. Må jeg bare si: Knallbra skrevet. Ønsket mange flere kunne tenkt slik.
Denne måten burde vært inn for lengesiden. Slik som tida var før :-)
eventyrelin@gmail.com

22.07.2015 kl.13:56

Tusen takk, Leif Steinar! Jeg tror det er veldig mange som tenker slik, for det er veldig mange som har delt innlegget. (Og jeg velger å tro de færreste har gjort det fordi de syns gardinene er så stygge..) ;)
Camilla

22.07.2015 kl.15:24

Takk, og AMEN!
randi Mørck

22.07.2015 kl.16:17

Godt det ikke er bilde av mine gardiner på nett, for de har bare fått en knute nederst istedet for å bli lagt opp med maskin :-D
Mona

23.07.2015 kl.00:27

Jeg tenker mye av det samme som du skriver. Stakkars de som vokser opp i dag! Og så blir jeg litt skremt av å se noen av forbildene dagens unge jenter har... Det verste er at man går i fella selv også til stadighet. Jeg bruker lite penger på klær, sminke, interiør osv. enn de fleste av mine venner. Men jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har tenkt at "nå skal jeg f... meg ha fullstendig kjøpestopp i ett år", og så går jeg i fella og kjøper noe som jeg strengt tatt ikke MÅ ha noen dager senere, bare fordi jeg fikk så fryktelig lyst på det.
Eva

23.07.2015 kl.06:40

Jeg så ingen stygge gardiner jeg... Skal jeg væra helt ærlig så så jeg ingen gardiner i det heletatt. Men skal gå til bake å se så fort jeg er ferdig å skrive. Har nemlig et problem med å veta hva som er fine/stygge gardiner serru.
Men er ikke det som fikk meg til å gidde i lese alt og alle komentarene .Det jeg la merke til var jo at det var TO par bein på den sofan. Å det var ille koselig. Å fotball på tv?! Riktig nok ligger du med pædden/telefon å tar bilde da. Men det så ekte ut. Ekte glede kjærlighet å slappe av sammen Sånt er jo hyggelig. Det er nok noe som fler burde strebe mer etter å få til. Avslappa hverdagskjærlighet.
Lykke til videre til deg å din kjære.
eventyrelin@gmail.com

23.07.2015 kl.07:41

Takk selv :)
eventyrelin@gmail.com

23.07.2015 kl.07:42

Hahahaha, TAKK :-D Kanskje nettopp derfor du burde ha luftet dem offentlig ;)
eventyrelin@gmail.com

23.07.2015 kl.07:45

Du, jeg har ei venninne som skrev til meg etter dette innlegget og fortalte en (trist) historie, om voksne mennesker som oss som var så talende for hvordan vi lar perfekt fasade og ønsket om å bli likt offentlig styre oss. Jeg skal ikke dele den historien her av hensyn til gjenkjennelse osv, men hun fortalte også at de selv trengte ny vogn. Hun hadde begynt å ønske seg ei vogn som "alle bloggerne" har, og hun visste at det var bare derfor hun ønsket seg den. Det mest irriterende var at om hun skulle være ærlig med seg selv så visste hun at hun kom mest sannsynlig til å velge nettopp den vogna - selv om hun visste hvorfor hun ville ha akkurat den..... :) Det er vanskelig å være seg selv og velge sitt eget for man er en del av dette samfunnet og blir påvirket, enten man er 13 eller 31. Heldigvis syns jeg nettverket mitt er svært avslappet og lite opptatt av fasade - det hjelper veldig :)
Olive Olé

24.07.2015 kl.15:21

Gode poeng og velskrevet. Reflektert. Jeg tror det er viktig at din stemme blir hørt i dagens glansbilde-fremstilling.

Kudos!
eventyrelin@gmail.com

24.07.2015 kl.15:52

Takk skal du ha, det var fine ord å ta med seg! :)
Anette

25.07.2015 kl.16:51

Et godt stykke tekst å lese, for jeg er helt enig.
Jeg tror vi må begynne å slutte å bry oss så mye.. om å være bedre enn andre og best i alt.
Vi kommer til å ende opp i et nervøst sammenbrudd av stress tilslutt og med så høy gjeld at vi aldri kommer til å være gjeldsfrie.

Kari: Forferdelige gardiner? Hvem bryr seg egentlig…
eventyrelin@gmail.com

25.07.2015 kl.21:05

Tusen takk for kommentaren din, Anette. Jeg setter sånn pris på hver og en av dere som skryter. Så mange ganger har jeg fått begynnende "hetta" over erkjennelsen av at så mange av dere deler dette innlegget, og så mange ganger har jeg fått trang til å lese over teksten, finjustere ord, dobbeltsjekke for skrivefeil osv osv osv....men hver gang sier jeg til meg selv at det er godt nok, som det er. Jeg trenger ikke perfekt, men det er en øvelse. :) Og jeg er helt enig - hvem bryr seg, egentlig? Skal vi bruke penger på å kjøpe nye gardiner til stua som vi ikke har pusset opp enda, som gjør at vi ikke vet hvor mange vinduer vi ender opp med - eller henge opp de fra 1990 og unngå å bidra til enda mer bruk og kast..? :) Akkurat der er valget enkelt for meg i alle fall :)
Torill

28.07.2015 kl.10:26

Jeg måtte scrolle bildet opp igjen for å se den "forferdelige stua". Jeg så bare et par som satt tett sammen i sofaen. "Så hyggelig", tenkte jeg. Har ennå ikke fått med meg gardinene jeg ser er kommentert.
eventyrelin@gmail.com

28.07.2015 kl.13:37

Det er fascinerende de øynene man ser med, Torill.. :) Etter dette innlegget begynte jeg å tenke på hvordan smak formes, hvordan vi har så lett for å like det som majoriteten sier at de liker. Hvordan også jeg lar meg påvirke til å like (og ha lyst på) noe bare jeg ser det nok mange ganger. Det er jo også potensiell skummel, denne flokkmentaliteten, ikke sant?
fivrelden

02.08.2015 kl.13:23

Det er min jobb å forsøke å frigjøre meg fra de verdier jeg ikke ønsker å legge til grunn for mitt eget liv, men det er utfordrende når et overveldende flertall forsøker å fortelle meg at jeg tar feil.

Dette er veldig klokt sagt. Takk. :)
Roffe

02.08.2015 kl.13:54

Har meldt meg ut av dette for lenge siden, egentlig aldri vært en del av dette perfekte, men selvfølgelig merket maset i media om at man skal være sånn, ha sixpack og se slik ut osv.
Er 37 år og synes synd på ungdommen og unge voksne som er så trollbundet av sosiale medier og diverse tvprogram som hyller idoler og perfekte mennesker.
Har observert dette på nært holdt blant annet med yngre kolleger og fam.medl.,
man har lyst til å ta tak i dem, riste dem og si "VÅKN OPP, det er ikke virkeligheten, slutt å se på det der..., du er fin nok som du er...VÅKN OPP, HALLOOO!!!!" Frustrerende å være vitne til og man lurer på hvordan det vil ende med disse.
Aron Elgstuen

02.08.2015 kl.13:54

Hei!
Du vil ha oss til å tenke som disse såkalte "EU migrantene" gjör,
hige etter stygge ting, skitt og rot, gjöre fra seg hvor som helst,
fordi forbedring ikke betyr noe?
"Stygg stue, naken kropp" er bevis på barnslig dumhet uten
sidestykke.
eventyrelin@gmail.com

04.08.2015 kl.19:29

Hei, og takk for kommentar. Det er flere aspekter ved dine påstander jeg ønsker å besvare, men jeg er i særdeles harmonisk og muntert sinnelag. La meg derfor bare presisere at jeg på ingen måte er i mot det som er vakkert. Å omgi oss med skjønnhet er helsefremmende, grøntareal i bykjernen og blomster på bordet som eksempel. Kvalitet har jeg heller ikke tenkt å snakke ned, med fire gutter i hus velger jeg dyre, såkalte merkeklær, fordi de holder ute en hel dag om vinteren, og kan fortsatt arves. Det jeg ikke liker er flokkmentaliteten og vår felles evne til å bare elske det alle andre elsker. Kähler-vasen som eksempel (beklager om jeg har stavet feil, jeg forsøker å ikke være så opptatt av sånt). Skader det noen at vi har gardiner fra 90-tallet hengende foran vinduene våre? Nei, det kan jeg virkelig ikke se. Live and let live..
eventyrelin@gmail.com

04.08.2015 kl.19:31

Jeg har gått rundt i en døs, ikke sett, ikke skjønt. Jeg kunne helt klart trengt noen som deg for noen år siden. Som ropte at jeg måtte våkne. Som lurte på hvor mine perspektiver var. Og jeg kommer definitivt til å trenge stadige oppvåkninger underveis i dette livet, fortsatt.. Takk for fin kommentar!
eventyrelin@gmail.com

04.08.2015 kl.19:32

Takk selv, jeg setter sånn pris på tilbakemeldinger fra dere som leser!
eventyrelin@gmail.com

05.08.2015 kl.22:07

Takk for så hyggelig kommentar fra deg..! Vi har fire søte små som ligger til lading om natta, og ingen barnevakter her vi bor, så skal vi ha litt hverdagsromantikk ender det ofte med at vi må sørge for å gjennomføre innenfor husets fire vegger (evt maling av en vegg sammen med babycallen på...) ;) Bildet er helt autentisk, fra en kveld med bare oss to og avslapning. Hva som er fine eller stygge gardiner er jo bare en smakssak, og jeg kjenner jeg tenker det er litt fint med noen som ikke liker det absolutt alle andre liker. Der er jeg helt klart for dårlig selv :)
Liisa

06.08.2015 kl.09:57

Aaalt er jo så bra på face...

Jeg er glad jeg er fornøyd med både meg selv og mine omgivelser jeg og at jeg har beholdt de grunnleggende, bra verdiene her i livet.
Det har faktisk ingen verdi å ha det beste og flotteste av alt pluss botox og restylane hvis du uansett ikke er fornøyd med deg selv! -For grunnen til at man jo har alt så "perfekt" rundt seg, bunner ofte i lav selvtillit og forvrengte kroppsbilder.

Nei, vær den du er! Gi slipp på den falske fasaden!
eventyrelin@gmail.com

06.08.2015 kl.10:49

Ja, mye er fra på Facebook, likevel føler jeg meg veldig heldig som har venner der som slenger sure miner, klager og offer seg - også. Med mye selvironi og humor. Så for meg er det ikke bare perfekt fasade der, heldigvis. Men jeg finner det, om jeg oppsøker det, og jeg lar meg påvirke, dersom jeg ikke er bevisst. Så jeg har aldri følt at jeg selv, eller de jeg kjenner, viser en såkalt falsk fasade på sosiale medier, men at det er enklere å fortelle om solskinnshistoriene fordi det er det folk virker til å helst vil høre om, det tror jeg. Kanskje det hadde vært enklere uten den tommelen? :)
Ellen

16.08.2015 kl.15:31

Pene føtter.. Synes jeg :)
eventyrelin@gmail.com

18.08.2015 kl.14:43

Tusen takk :) :)

Skriv en ny kommentar

hits